ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 13/04
ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ
Από την ιερή Μασάντ στα Στενά του Ορμούζ
Κι από τις Μασκοφόρες Γυναίκες
στην Κασπία Θάλασσα!!!
Μασάντ, Μπαντάρ Αμπάς, Μινάμπ/Μασκοφόρες γυναίκες, Νήσος Ορμούζ, Μπαμ, Κερμάν, Σιράζ, Περσέπολη, Νακς-ε-Ροστάμ, Πασαργάδες, Γιάζντ, Μωχαμιντιέ, Γκαβάρτ, lσφαχάν, Αμπιανέ, Κασάν, Τεχεράνη, Μασουλέ, Ανζαλί/Υδροβιότοποι Κασπίας, Ταμπρίζ
16 ΗΜΕΡΕΣ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2025
13/4
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
Επί 20 και παραπάνω χρόνια "αλωνίζουμε" απ΄ άκρου εις άκρον την Περσία, μια χώρα με πανάρχαια ιστορία και κορυφαία μνημεία.
Με γνώμονα λοιπόν αυτήν την πολυετή μας εμπειρία, σχεδιάσαμε και οργανώσαμε το πιο συναρπαστικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ!!!
Ένα ταξίδι που δεν σας φέρνει σε επαφή μόνο με τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας, αλλά με όλες τις πτυχές της παλιάς και της νέας Περσίας.
Μαζί θα ανακαλύψουμε κάποια από τα πανάρχαια μυστικά, που κρύβονται κάτω από τα τσαντόρ των μαυροφορεμένων γυναικών, στην ανεπιτήδευτη ευγένεια των ανδρών και στα αυθεντικά χαμόγελα των μικρών παιδιών.
Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε σε βάθος μια χώρα ιστορίας, τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού.
Διαβάστε το πρόγραμμα και θα καταλάβετε.....!
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Με βαθιά γνώση του προορισμού, ετοίμασε και σας προσφέρει το πιο πλούσιο πρόγραμμα στο Ιράν! Πάντα πρωτοπόροι και πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε το καλύτερο στους ταξιδιώτες μας, δεν περιοριζόμαστε μόνο στις πεπατημένες διαδρομές, φροντίζουμε πάντα να αναδεικνύουμε την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής με τόπους και αξιοθέατα που αξίζουν στους πραγματικούς ταξιδευτές, στους ανθρώπους που αναζητούν τα "ψαγμένα" και ουσιαστικά προγράμματα. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα κορυφαία αξιοθέατα αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, που θα σας αποκαλύψει με τον πιο μεστό τρόπο τις ομορφιές μιας χώρας που συναρπάζει τον επισκέπτη!
Όσοι λοιπόν αποφασίσετε να μας ακολουθήσετε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ημέρα 1η: Αθήνα - Μασάντ
Μασάντ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την ανατολική Περσία. Άφιξη στο Μασάντ, μια από τις σπουδαιότερες ιερές πόλεις του ισλαμικού/σιιτικού κόσμου. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 2η: Μασάντ, Ξενάγηση - Μπαντάρ Αμπάς (Πτήση)
Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε το κορυφαίο αξιοθέατο του Μασάντ, το χρυσοστόλιστο τέμενος-μαυσωλείο του 8ου Ιμάμη των Σιιτών (μεταξύ των Δώδεκα), του Ιμάμ Ρεζά (765-818), κατ΄ ευθείαν απογόνου του προφήτη Μωάμεθ. Γι΄ αυτόν και μόνον τον λόγο το Μασάντ αποτελεί ένα πανιρανικό κέντρο προσκυνήματος των Σιιτών μουσουλμάνων, με πιστούς να συρρέουν από ολόκληρη την επικράτεια. Για τους ξένους υπάρχουν περιορισμοί στους χώρους τους οποίους επιτρέπεται να επισκεφθούν μέσα στο γιγάντιο αυτό συγκρότημα, όμως θα μπορέσουμε να αντικρύσουμε από διάφορες γωνιές τον επιβλητικό χρυσό τρούλο και να βιώσουμε την μοναδική ατμόσφαιρα. Αργά το απόγευμα θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο και θα επιβιβαστούμε στην πτήση για το Μπαντάρ Αμπάς, μια πόλη-λιμάνι στη νότια ακτή του Ιράν, στα στενά του Ορμούζ/Περσικός Κόλπος. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 3η: Μπαντάρ Αμπάς, Μινάμπ/Μασκοφόρες γυναίκες, Νήσος Ορμούζ
Σήμερα το πρωί θα εξορμήσουμε προς την κωμόπολη Μινάμπ. Εδώ, σ’ αυτήν την μικρή πόλη, συναντάει κανείς τις περιβόητες μασκοφόρες γυναίκες. Σε μια παράδοση που χάνεται στους αιώνες, οι γυναίκες του Μινάμπ και των γύρω περιοχών, αντί για το συνηθισμένο μαύρο τσαντόρ, σκεπάζουν τα πρόσωπά τους με μια υφασμάτινη μάσκα (μαύρη, πορτοκαλί ή κόκκινη) - σύμβολο της θρησκείας και του πολιτισμού τους. Τα σχέδια και οι διακοσμήσεις των μασκών ποικίλουν ανά περιοχή. Η θέα και μόνον αυτών των γυναικών με το διαπεραστικό βλέμμα και την γυναικεία αυτοπεποίθηση του νότου, προσδίδει έναν …φελινικό τόνο στο ταξίδι μας.
Νησί Ορμούζ
Το απόγευμα θα διασχίσουμε τα στενά του Ορμούζ και θα επισκεφθούμε το ομώνυμο νησί, που διατηρεί ακόμα την παλιά αύρα του Περσικού Κόλπου. Γνωστό στους Έλληνες ως Νήσος Όργανα, αποτέλεσε σημείο ανάρρωσης των τραυματιών και ασθενών στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά τη διάσχιση της ερήμου της Γεδρωσίας. Το "Νησί του Ουράνιου Τόξου" όπως αποκαλείται, είναι ο παράδεισος των γεωλόγων, αφού τα διάφορα στρώματα σχιστόλιθου, πηλού και των πλούσιων σε σίδηρο ηφαιστειακών πετρωμάτων, δίνουν εκθαμβωτικές αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του πορτοκαλί, λόγω των περίπου 70 ορυκτών που υπάρχουν εκεί. Επιστροφή στο Μπαντάρ Αμπάς. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 4η: Μπαντάρ Αμπάς - Μπαμ - Κερμάν
Μπαμ
Αρχίζει σήμερα η άνοδος στο ιρανικό οροπέδιο. Περνώντας από τα ορεινά τοπία της παράκτιας οροσειράς, φθάνουμε στην οπτασία που λέγεται Μπαμ. Μια συγκλονιστική λάσπινη πολιτεία της ερήμου, που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2000 χρόνια και ήκμασε κατά την εποχή του Δρόμου του Μεταξιού. Παρά τον μεγάλο σεισμό του 2003, η αποκατάσταση του μνημείου προχωράει γρήγορα και περιμένει ξανά τους ρομαντικούς επισκέπτες. Μετά την εξερεύνησή μας θα αναχωρήσουμε για το Κερμάν, μια παραδοσιακή πόλη των καραβανιών της Νότιας Περσίας. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 5η: Κερμάν, Περιήγηση - Σιράζ
Περσέπολη
Το πρωί θα εξερευνήσουμε το Κερμάν και θα περιπλανηθούμε στον λαβύρινθο του παζαριού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Σιράζ, την γοητευτική πόλη της ποίησης, της φιλοσοφίας και των αηδονιών, γενέτειρα των εθνικών ποιητών Σααντί και Χαφέζ, μια σύγχρονη μεγαλούπολη με μακραίωνη ιστορία, που βρίσκεται στην καρδιά της κοιτίδας της αρχαίας Περσίας. Άφιξη το βράδυ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 6η: Σιράζ - Περσέπολη - Νακς-ε-Ροστάμ/Τάφοι Βασιλέων - Σιράζ, Ξενάγηση
Σήμερα μας περιμένει η φήμη και η δόξα της αρχαίας Περσικής αυτοκρατορίας, που συμπυκνώνεται στα γοητευτικά ερείπια της θρυλικής Περσέπολης, της αρχαίας πρωτεύουσας της δυναστείας των Αχαιμενιδών. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα προσπαθήσουμε να αναπλάσουμε με την φαντασία μας την παραμυθένια ατμόσφαιρα της περιόδου, βηματίζοντας στους χώρους του ανακτόρου του Ξέρξη και ανεβαίνοντας τις σκάλες του συγκροτήματος τελετών του Δαρείου του Α'.
Στην γειτονική νεκρόπολη Νακς-ε-Ροστάμ βρίσκονται λαξευμένοι στην κάθετη πλαγιά του βράχου οι τάφοι του Δαρείου Α' του Μεγάλου, του Ξέρξη, του Αρταξέρξη και του Δαρείου Β' με τη σύζυγό του, Παρεισάτιδα. Όλη η ιστορία της Περσίας περνά μπροστά από τα μάτια μας στην θέα αυτών των μεγαλόπρεπων ταφικών συγκροτημάτων.
Το απόγευμα θα περιπλανηθούμε στις γειτονιές του Σιράζ, που το στολίζουν μερικά από τα κορυφαία αρχιτεκτονήματα της ισλαμικής τέχνης, ενώ η εντυπωσιακή του ρυμοτομία και τα πάρκα, το κατατάσσουν ψηλά στη λίστα με τις ωραιότερες πόλεις του σύγχρονου Ιράν. Θα σταθούμε στους παραδεισένιους κήπους Εράμ και στο τέμενος-μαυσωλείο Αλί Ιμπν Χαμζέ, θα φωτογραφήσουμε το τετράδυμο ... αδελφάκι του - το τέμενος Αλαεντίν Χουσεΐν - και περπατώντας μέσα από τον λαβύρινθο της παλιάς πόλης, θα δούμε το τζαμί της Παρασκευής, που προσομοιάζει με το ιερό της Μέκκας. Τέλος, μας περιμένει το αριστουργηματικό τέμενος Σαχ Τσεράγκ, ο βολβοειδής τρούλος του οποίου θεωρείται ένας από τους τρεις ωραιότερους της Περσίας. Στο παζάρι Βακίλ μπορείτε να αγοράσετε χαλιά και να αναζητήσετε διάφορα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το Σιράζ. Δείπνο σε επιλεγμένο τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
Σιράζ
Ημέρα 7η: Σιράζ - Πασαργάδες - Γιάζντ, Ξενάγηση
Η πρωινή μας διαδρομή προς τα βόρεια θα μας οδηγήσει στις αρχαίες Πασαργάδες, τον τόπο όπου εδώ και χιλιετίες στέκει μόνος του στο μέσον του Ιρανικού οροπεδίου στα 2.000 μέτρα, ο λιτός και συνάμα επιβλητικός τάφος του Κύρου Β' του Μεγάλου, του ιδρυτή του αρχαίου Περσικού κράτους. Οι εντυπωσιακές Πασαργάδες υπήρξαν η πρώτη πρωτεύουσα του περσικού κράτους, μέχρις ότου ο Δαρείος ο Α΄ αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της αυτοκρατορίας στην Περσέπολη.
Γιάζντ
Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την πιο καλοδιατηρημένη πόλη της Περσίας, το Γιάζντ, κέντρο των τελευταίων Ζωροαστρών, που διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του. Μπαίνοντας στην πόλη θα σταθούμε στους Πύργους της Σιωπής, τον χώρο όπου μέχρι το 1950 τοποθετούνταν οι νεκροί των Ζωροαστρών, προκειμένου να φαγωθούν από τα όρνια, όπως επιβάλλει η παράδοσή τους. Θα επισκεφθούμε επίσης τον ναό των Ζωροαστρών. Πρόκειται για μια λιτή κατασκευή που την στολίζουν τα σύμβολα του θεού Άχουρα Μάζντα, ενώ στον χώρο φυλάσσεται και η άσβεστη Φλόγα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 8η: Γιάζντ, Ξενάγηση - Μωχαμιντιέ - Γκαβάρτ - lσφαχάν
Τα ισλαμικά μνημεία της "Ευγενούς Πόλης της Ερήμου", όπως επονομάζεται το Γιάζντ, θα κερδίσουν το ενδιαφέρον του σημερινού μας πρωινού. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το συγκρότημα του Εμίρη Τσαγκ Μαγκ, το τζαμί της Παρασκευής με τους πανύψηλους μιναρέδες και το γειτονικό κομψοτέχνημα Ροχνόντιν, που στολίζεται με τον δεύτερο από τους ωραιότερους τρούλους της Περσίας.
Στα δρομάκια της μαγευτικής παλιάς πόλης - ένας λαβύρινθος από στενούς δρόμους και κτίσματα φτιαγμένα από πηλό - θα γευθούμε την αύρα μιας άλλης εποχής, παρατηρώντας τους ανεμόπυργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα. Πρόκειται για ευφυέστατες κατασκευές με τις οποίες διατηρείται η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κατά την διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού - ένα χαρακτηριστικό της ντόπιας αρχιτεκτονικής, που δίνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην πόλη.
Στη συνέχεια μας περιμένει μια πλούσια σε αξιοθέατα διαδρομή. Θα σταματήσουμε στο παραδοσιακό χωριό Μωχαμιντιέ και ίσως έχουμε την τύχη να δούμε ακόμη κάποιον από τους παλιούς τεχνίτες, να υφαίνει με τον πατροπαράδοτο τρόπο υφάσματα από μαλλί καμήλας.
Στο Γκαβάρτ, λίγο πριν το Ισφαχάν, μας περιμένει το απρόσμενο θέαμα των γιγάντιων περιστερώνων, που χρονολογούνται από το 1500. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα στους αγρούς για να δούμε από κοντά τα πολύπλοκα αυτά κτίσματα.
Άφιξη το απόγευμα στην πόλη-θρύλο, το Ισφαχάν, που ο Παζολίνι το επέλεξε για να γνωρίσει τις "Αραβικές Νύχτες". Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
lσφαχάν
Ημέρα 9η: lσφαχάν, 1η Ξενάγηση
Η ρήση "το Ισφαχάν είναι ο μισός κόσμος" εδραιώθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, υπονοώντας το μεγαλείο της πόλης, που μέχρι σήμερα είναι η πιο όμορφη και πιο κοσμοπολίτικη της χώρας. Το ανάκτορο Τσεχέλ Σοτούν με τους υπέροχους κήπους, γνωστό και σαν "παλάτι των 40 κιόνων" ή ως "παλάτι του αντικατοπτρισμού", είναι το πρώτο αξιοθέατο της πρωινής ξενάγησής μας. Οι αισθήσεις όμως απογειώνονται με την επίσκεψη στο τέμενος του Ιμάμη στην βασιλική πλατεία του Ισφαχάν και στο γειτονικό τζαμί του Σεΐχη Λοτφολάχ, που η απουσία μιναρέ αναδεικνύει ακόμη πιο έντονα τη μαγεία των σχεδίων του τρούλου, που θεωρείται ο τρίτος ωραιότερος της Περσίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 10η: lσφαχάν, 2η Ξενάγηση
Σήμερα μας περιμένει η αρμενική συνοικία Τζόλφα και ο εξαίσια διακοσμημένος ναός Βανκ, που συνδυάζει την ισλαμική αρχιτεκτονική με την χριστιανική αναγεννησιακή τέχνη. Θα συνεχίσουμε τη γνωριμία μας με το εξαίσιο τζαμί της Παρασκευής και θα έχουμε την ευκαιρία να διασχίσουμε το περίφημο παζάρι του Ισφαχάν που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού πυρήνα της πόλης. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 11η: Ισφαχάν - Αμπιανέ - Κασάν - Τεχεράνη
Τεχεράνη
Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να μας αποκαλύψει η σημερινή μας διαδρομή, που θα ευχόσαστε η μέρα να μην τελειώσει! Η αποκάλυψη έρχεται μέσα στα φαράγγια του όρους Κάρκας, όπου ξεπετάγεται μπροστά μας το κοκκινωπό περίγραμμα του χωριού Αμπιανέ σαν να βγήκε κατ' ευθείαν από την έρημο του Μεξικού ή από τις πλαγιές του Αντιάτλαντα στο νότιο Μαρόκο. Όμως οι εντυπώσεις δεν σταματάνε εδώ. Στις παρυφές της Μεγάλης Ερήμου μας περιμένει το Κασάν, όπου θα επισκεφθούμε το πιο περίτεχνο παζάρι, καθώς και το αρχοντικό Μπορουτζερντί, ένα εξαίρετο δείγμα ιρανικής αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Άφιξη αργά το απόγευμα στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, που είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους Ελμπρούζ. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 12η: Τεχεράνη, Ξενάγηση
Τρία από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου στο είδος τους, που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς, θα επισκεφθούμε σήμερα. Πρώτα το Μουσείο των Χαλιών, όπως ταιριάζει στην χώρα που παράγει τα ωραιότερα του κόσμου. Εδώ θα δούμε μερικά από τα κορυφαία δημιουργήματα των τελευταίων 500 χρόνων. Όμως το μεσημέρι έρχεται η μεγάλη στιγμή. Τα υπόγεια της Κρατικής Τράπεζας ανοίγουν και το Θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται έργα τέχνης αμύθητης αξίας, φτιαγμένα από χιλιάδες (ναι χιλιάδες) διαμάντια, σμαράγδια, ρουμπίνια και άλλες πολύτιμες πέτρες, που έφερε ο Ναντίρ Σαχ μετά την εκστρατεία του στην Ινδία τον 18ο αιώνα, θα μας αφήσουν άναυδους! Ανάμεσά τους βρίσκονται τα στέμματα του τελευταίου Σάχη και της αυτοκράτειρας της Περσίας, καθώς και το μεγαλύτερο άκοπο διαμάντι στον κόσμο, το Ντιούν Νουρ, "η θάλασσα του Φωτός". Όμως δεν τελειώσαμε. Στο Αρχαιολογικό μουσείο οι συλλογές με τα εκθέματα χιλιετιών θα μας καθοδηγήσουν να οραματιστούμε την ιστορία αυτού του μεγαλειώδους τόπου. Προϊστορικά ευρήματα και επιβλητικές προτομές Αχαιμενιδών βασιλέων, νομίσματα και είδη καθημερινής χρήσης από όλες τις επαρχίες της μεγάλης περσικής επικράτειας, αναθηματικές πλάκες και πέτρινες αναπαραστάσεις μαχών εκτίθενται με τέτοιο τρόπο, που για τον επισκέπτη αποτελούν την καλύτερη εισαγωγή στην ιστορία, την τέχνη αλλά και την πολυπλοκότητα μιας αυτοκρατορίας που η έκτασή της κάλυπτε περίπου το 1/3 του τότε γνωστού κόσμου. Στη συνέχεια μας περιμένει το υπέροχο παλιό ανάκτορο Γκολεστάν, όπου λάμβαναν χώρα οι στέψεις των αυτοκρατόρων και υπήρξε κατοικία του τελευταίου Σάχη της Περσίας. Στον ελεύθερο χρόνο σας περιηγηθείτε το παζάρι της Τεχεράνης, που ζει σ' έναν ξέφρενο ρυθμό και δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Περσία. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 13η: Τεχεράνη - Μασουλέ - Ανζαλί
Ετοιμαστείτε σήμερα για τις μεγάλες εκπλήξεις. Αν νομίζατε ότι η Περσία είναι μόνο απέραντα ερημικά τοπία, περιμένετε να φθάσουμε στις Κασπιανές περιοχές. Απέραντοι ορυζώνες, φυτείες τσαγιού και πυκνά πρωτογενή δάση περιμένουν τον έκπληκτο ταξιδιώτη. Τα δασωμένα τοπία του όρους Ελμπρούζ κάνουν τις ερήμους του νότου να μοιάζουν σαν κάτι πολύ μακρινό.
Σε αυτές τις πλαγιές που γλύφουν την Κασπία ανηφορίζουμε το απόγευμα, όπου μας περιμένει το παραμύθι που λέγεται Μασουλέ. Ένα ορεινό χωριό που το ξέχασε ο χρόνος, με μια ασυνήθιστη αρχιτεκτονική που δεν μοιάζει με τίποτε. Αφού τριγυρίσουμε στον οικισμό και προμηθευτούμε αναμνηστικά και ντόπια προϊόντα, καταλήγουμε το βράδυ στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας κοντά στο λιμανάκι του Ανζαλί. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 14η: Ανζαλί, Υδροβιότοποι της Κασπίας - Ταυρίδα/Ταμπρίζ
Ανζαλί
Νωρίς το πρωί θα επιβιβαστούμε σε σκάφη και θα καταπλεύσουμε στους υδροβιότοπους της Κασπίας, όπου μέσα στους καλαμώνες και τους παπύρους βρίσκουν καταφύγιο τα αποδημητικά πουλιά της Σιβηρίας. Αφού θαυμάσουμε τα τοπία και την ηρεμία του χώρου, θα περπατήσουμε στην μικρή πολιτεία και θα εξερευνήσουμε την ψαραγορά της. Αργότερα θα αναχωρήσουμε και πάλι για το Ιρανικό οροπέδιο και θα καταλήξουμε το βράδυ στην πολύβουη Ταυρίδα/Ταμπρίζ. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.
Ημέρα 15η: Ταυρίδα, Ξενάγηση, Αρμενικό μοναστήρι της Τζόλφα
Όσοι πιστοί προσέλθετε!! Σήμερα πολύ νωρίς το πρωί θα εξορμήσουμε μέσα από μια πολύωρη, αλλά συναρπαστική διαδρομή στις εσχατιές της Περσίας, εκεί που αρχίζει το αρμενικό οροπέδιο. Στα φαράγγια του ποταμού Αρς, ακριβώς στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ξεπροβάλει μέσα από τα δασωμένα τοπία το οχυρωμένο αρμενικό μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου της Τζόλφα. Ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα του 13ου αιώνα με εξαίσια διακοσμητικά μοτίβα. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Ταυρίδα και θα εξερευνήσουμε το λαβυρινθώδες παζάρι και τα μεγαλοπρεπή ερείπια του Μπλε Τζαμιού. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και διανυκτέρευση.
Ημέρα 16η: Ταυρίδα - Αθήνα
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Αθήνα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ροή του προγράμματος ενδέχεται να διαφοροποιηθεί χωρίς να παραλείπεται κάτι.
ΤΙΜΕΣ
Ταξίδι |
Διατροφή |
Αναχώρηση |
Διαμονή |
Δίκλινο |
Μονόκλινο |
Φόροι |
ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΑΣ 16 Ημέρες |
Ημιδιατροφή |
13/4 |
5*,4*,3* |
2.190 |
+850 |
950 |
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΗΜ/ΝΙΑ |
ΔΙΑΔΡΟΜΗ |
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ |
ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ |
1η μέρα |
Αθήνα – Κωνσταντινούπολη |
15.35 |
17.20 |
1η μέρα |
Κωνσταντινούπολη - Μασάντ |
20.15 |
00.40* |
16η μέρα |
Ταμπρίζ – Κωνσταντινούπολη |
07.10 |
09.30 |
16η μέρα |
Κωνσταντινούπολη – Αθήνα |
13.15 |
14.45 |
.
Ο τοπικός ενδυματολογικός κώδικας υποχρεώνει όλες τις γυναίκες στο Ιράν να φορούν στο κεφάλι μαντήλι που να καλύπτει τα μαλλιά και ένα φαρδύ πουκάμισο ή μπλούζα που να καλύπτει τους γοφούς. Για τις κυρίες λοιπόν που ταξιδεύουν στο Ιράν είναι απαραίτητο το μαντήλι (οποιουδήποτε χρώματος) σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, αεροπλάνο, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου κλπ. Επίσης, τα ρούχα θα πρέπει να είναι ριχτά (να μην διαγράφεται το σώμα). Το πιο πρακτικό ντύσιμο που συνιστάται για την Περσία είναι παντελόνι και μακριά ζακέτα, πουκάμισο ή μπλούζα. Για τους άντρες η γραβάτα όχι απλώς δεν συνιστάται, αλλά θεωρείται και κατακριτέα από τους ντόπιους. Επίσης απαγορεύονται τα σορτς και γενικώς τα κοντά παντελόνια.
Όπως σε κάθε μουσουλμανική χώρα, έτσι και στο Ιράν δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση των γυναικών. Πριν τραβήξετε την φωτογραφία ρωτήστε την ίδια ή τον άνδρα της. Επίσης οι άνδρες δεν χαιρετούν μια γυναίκα με χειραψία. Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπάρχει διαφορετική θέση για τις γυναίκες και τους άνδρες. Έτσι, στο μετρό το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι είναι αποκλειστικά για γυναίκες, ενώ όλα τα άλλα για τους άνδρες, ωστόσο πολλές φορές θα δει κανείς και γυναίκες που συνοδεύονται σε αυτά τα βαγόνια. Το ίδιο ισχύει για τα λεωφορεία, όπου το μπροστινό μέρος είναι μόνο για γυναίκες και το πίσω για τους άνδρες. Για τους τουρίστες υπάρχει γενικά μια ανεκτικότητα, ωστόσο δεν θα πρέπει να υπερβείτε τα όρια της κοινωνίας.
Η Περσική κουζίνα είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια από τις κουζίνες της Ανατολής. Κεμπάπ, ash (σούπες), Koresh (μαγειρευτά), χουρμάδες και δροσερές φρουτοσαλάτες είναι τα βασικά πιάτα. Η περσική κουζίνα επίσης αγαπάει πολύ το πιλάφι που το μαγειρεύει με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους και προτιμά μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται στα βόρεια της χώρας και μοιάζει με το μπασμάτι. Δοκιμάστε τους Περσικούς μπακλαβάδες και τα σιροπιαστά γλυκά. Θυμηθείτε ότι τα οινοπνευματώδη ποτά απαγορεύονται.
Το νόμισμα της Περσίας είναι το Ριάλ. Πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές ΜΟΝΟ σε κάποια μεγάλα καταστήματα. Όλες οι άλλες συναλλαγές σας θα πρέπει να γίνονται σε τοπικό νόμισμα. Συνιστάται συνάλλαγμα σε Ευρώ. Όλες οι τιμές στα μαγαζιά αναγράφονται συνήθως με περσικούς αριθμούς, έτσι είναι πολύ πρακτικό να έχετε μαζί σας (ή να μάθετε) τον σχετικό πίνακα.
Palmos Travel in Style
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 13 ΑΛΙΜΟΣ Τ.Κ 174 55
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ON LINE
Τηλ.: +30 210 9889421
info@palmostravel.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ:
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 18:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 - 15:00 & ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ON LINE